Titel: Då jag var en 17 år, råkade jag riva sönder en kvissla..

Meddelare: J Hassel-Larsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda

Då jag var en 17 år, råkade jag riva sönder en kvissla på ena knäet, så att det blev inflamation. Strax hade mor klart för sig, att jag blivit "vitterbiten". Hon skaffade till oss "Vidmanskan", en "kuckelgumma" ("kuckel" torde närmast betyda hemliga konster, som inte är stort bevänt med "kuckelgumma" och "-gubbe" är ej några hedersbenämningar) hemma på Svartvik. Hon ställde ihop något i en kopp. Det såg ut som klara vattnet, men kanske var det också brännvin. I detta korsade hon med en kniv, under det hon läste och spottade för sig. Sen då smorde hon knäet, och bra blev jag, med det hade jag nog blivit utan den smörjelsen. Det var inte värre. Men mor blev allt stärkt i tron på "Vidmanskan".

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Botemedel III. Smörjning.