Titel: "Utbölingen"

Meddelare: Födorådstagare Johan Magnus Norenius  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Sunnansjö

De har trott mycket starkt på "utbölingen" förr i tiden. Utbölingen blir till då en kvinna föder barn i löndom, mördar det och gömmer liket. De första sju åren därefter höres ingenting av den, men sedan den nu blivit "fullmogen", tar han till att skrika och föra oljud på den platsen, där liket är nedgrävt. Han söker tillfoga sina släktingar ont. Ett gammalt ordspråk säger, att "utbölingen är värst på släkta". Ofta brukar han hänga sig på lasset åt dem, som kör där förbi. Detta blir då så tungt, att hästen inte håller på orka draga det. Om man då genom vänstra bogskottet tittar baköver lasset, får man se utbölingen, som då ger sig iväg och hånskrattar. En viss tid troddes han hålla på detta sätt, men jag minnes icke huru länge - jag skulle dock tro, att det var i sju år.