Meddelare: Ingrid Jonsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bredbyn

Karin Backlund i Ängom höll på sopa i ladugården. Bäst det var kände hon något sticka till i benet. Hon var då bara lillflicka. Hon skrek till med detsamma och frågade mor sin, om hon inte såg småhundarna, som sprang omkring på golvet, men inte såg hon till några hundar. Gumman förstod, att det var vitterhundar, som bitit flickan, och därför tog hon tre nävar salt, kastade en i sänder baköver vänstra axeln och sa: "Tag det här, och låt Kari få ha sin hälsa!" Därför slapp flickan få ont, som de alltid brukat, då de blivit vitterbitna, men nog syntes det märken i benet efter tänderna alltid.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Botemedel II. Kast ut för ont.