Meddelare: Sigrid Margreta Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bränne

Det var på den tiden, då jag var hemma i Byn i Gnarp. En dag, de skulle flytta till bodarna, råkade jag till att gå ut i högt gräs. Så skällde det till tre gånger å rad som en liten hund ända intill mig, och i detsamma gjorde det så otäckt ont i benet. Jag hade blivit viterbiten, för det syntes märken efter tänderna. På en liten stund blev knäet alldeles blodrött och svällde upp. Men så tog jag och blandade ihop tivelbast och vändelrot och salt och hov i kaffebrännaren och hade över elden, så att det tog till att ryka duktigt, och därmed rökte jag knäet. Och så tog jag ett hårstrå av huvudet, en blånagel av ett finger och av en tå, en bit av lintyget samt en knappnål och lite annnat smått och gick och kastade ut det baköver vänstra axeln och sa: "Där får du ditt, och låt mig nu vara i fred". Jag blev alldeles bra till nästa dag.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Botemedel II. Kast ut för ont.