Titel: Utbölingen

Meddelare: Arrendator Per Erik Jakobsson  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Kantsjö

I närheten av en timmerkoja var det en bäck med en bro över. Strax nerom den bron, tog karlarna vatten, men det var en utböling, som hölls under bron och skrek och levde om sig. En söndagsmorgon kom där en gammal gumma gåendes över bron med en kont på ryggen. Utbölingen hoppade upp på konten och klämde ihop gumman i det han sade: "Nu, mormor, ska je få känne, huru mycket jag vuxit, sedan je bar hit mig". Gumman hade hjälpt sin dotter mörda hennes barn och gömma undan det. Detta skall ha inträffat uppe i Fredrika. Jag hörde berättelsen i min barndom.