Titel: "Gråtarmyra"

Meddelare: Arbetare Per Nyström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Det är en myr här bort på skogen, som kallas "Gråtarmyra". Namnet har uppkommit av den anledningen, att man där hört "utbölingen" gråta och skrika. Det lär vara många, som hört honom. En hade t.o.m. sett honom. Det var en liten parvel i röd toppmössa, som traskade på därute på myren. Ena stunden försvann han mellan tuvorna och stubbarna för att strax efteråt kliva upp och gallskrika. Någon flicka skall där ha mördat sitt barn och grävt ned liket. De första sju åren efter ett sådant brott, höres ingenting till. Utbölingen likasom växer till sig under den tiden. Sedan visar han sig i sju år. Så har de gamla sagt.