Titel: Barnskrik

Meddelare: Hustru Anna Lisa Bylund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

Då jag var barn, var det en flicka i en gård i Grundtjärn, som skulle till att gifta sig. Bröllopet skulle stå i hennes hem. Då de höll på reda till detta, fick de en dag inne i köket, där de höll till, höra ett sånt otäckt skrik alldeles som från ett barn, som är i den allra största fara. Det hördes vara där inne i rummet, men inte fanns där någon. Gumman i gården hade då gått och sparkat efter tröskeln mellan köket och kammaren, och då hade det blivit tyst. Det troddes att flickan, som skulle gifta sig, hade fått ett oäkta barn med någon gång, och att hennes mor hade mördat det genom att halshugga det på dörrtröskeln. Det hörde jag av en flicka, som var med och redde till bröllopet. Hon var med att höra det där skriket.