Titel: En finne, Östman….

Meddelare: Per Olof Bergsten  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Juni

En finne, Östman, talade om för mej mig, att han en gång, då han gick med en seglare och hade nattvakten på däck, fick han se en liten gubbe stå längst fram på fören och spana utåt havet. Han stod och betraktade uppenbarelsen en god stund, ända tills den försvann. Fastän han inte skulle ha lov däritill, gick han och väckte kapten. Denne steg genast upp och gav order, att all segel skulle bärgas. Inte förr var detta gjort, innan en häftig orkanby kom strykandes. Om de ej blivit varskodda i tid, hade de ofelbart gått i kvav.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Fiske och sjöfart. Sjöfart.