Meddelare: P. Hägg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bred fiskeläge

Det var ute vid Bremösands lotsstation. Lotsarna låg i sin stuga på natten. Fick de så se en man komma in och ställa sig med ena foten i spisen. Om en stund försvann han, där han stod. De förstod nu, att något var på tok ute i sjön. Så fort, det blev så pass dager, att de kunde se, gav de sig iväg ut. Vid Bremökalven träffade de på ett fartyg, som kört på grund. Det var hög tid, att hjälpen kom, ty de flesta av besättningen hade redan frusit ihjäl uppe i riggen, och om inte lossarna fått det där varslet, så hade allesamman omkommit.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Fiske och sjöfart. Sjöfart.