Titel: Förr i tiden….

Meddelare: Sigrid Kajsa Norberg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Ortsjön

För i tiden var det skeppsvarv på Svartvik. På nätterna gick brandvakt på varvet. En natt fick denne se två karlar hålla ihop och slåss vis ett fartyg, som var under byggnad. Då byggmästaren fick höra detta, sade han åt vakten, att denne skulle skicka bud på honom, ifall han blev varse samma sak en gång till. Så skedde också. Byggmästaren kom och frågade karlarna, vad de slog om. "Jo, sade en ene, "denna plats har alltid tillhört mej, men nu kommer den här och vill tränga ut mig. " - " Ge dej, du!"sade byggmästaren. Jag skall snart bygga ett fartyg till, och det skall då få". De där karlarna var underjordiske, som ville ha sin hemvist på det nya fartyget.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Fiske och sjöfart. Sjöfart.