Titel: Skrömt efter det mördade barnet

Meddelare: Folkskolelärare. Johan Emanuel Flodström  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Holme

Det är ett fäbodställe här bort på skogen, som heter Granhöjden. I ett gammal störelse där hade det sedan långliga tider varit "ofrett". Det yttrade sig på det sättet, att det lät som hade en humla beständigt surrat under laven. Värst var det på nätterna. Slutligen tog "Gamm-Pell - Persson" här i byn och bröt upp golvet och fann - benen av ett barnlik. Någon piga i forna tider hade framfött det i ensamhet och mördat det. Pell Persson samlade ihop benen i ett kolfat, bar bort dem och grävde ned dem. Sedan blev där lungt och tyst. Per Persson dog för en 25 år sedan, och då var han mycket gammal, så att det är nog en 90 år, sedan det där likfyndet gjordes.