Meddelare: Karin Märta Olsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Dingersjö

Det var långt tillbaka i tiden. En flicka ville ha sockenskräddaren till man, men denne brydde sig icke om henne, och själv kunde hon ju inte ta sig för att fria. Men så var det någon, som lärde henne, att hon skulle gå till kyrkan nattetid och be Guds moder ge henne skräddaren. Nu fick en pojkspjuver reda på det där, och han gick i förväg till kyrkan och satte sig upp på läktaren. Flickan kom, gick fram till altaret och sade: "Jag beder dig Jesu moder, om jag kan få sockenskräddaren till man". - "Nej, du får honom inte", sa han på läktaren. Flickan hörde, att det var en pojk, och trodde, att det var Jesus, som svarade i st.f. sin moder. Sade så flickan: "Tig du, pojke, och låt din moder tala!". Om hon fick skräddaren eller ej, vet jag icke.

Ur Hammarstedtska arkivet. Förhållandet mellan könen I.Kärleksmagi.