Uppteckning nummer NM-RHA0112

Meddelare: J.H. Edmark  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Källåsen

Följande "bonn-bön" ha pojkarna brukat läsa utanför flickornas fönster, då de "gått utpå":

"Jänter å pojkar, stinker å gossar! Sjutton plåtar å aton hakar! Ska du öppna på språkhåll i kväll, så vi få höre, om du ä hemme ell borte ell hemme, så vi få höre om du vell he på dej jämnfotaskorna å snedfota fofflan å ta tvåsteg fram å ett tellbaka - du kom ändå tell döra - å få höre, om du vell öppne på döra å ett som anne ikväll, å få höre, om du vell dra ifrånn`där ten rigeln, som går snett över ven å är alle pojka till men. Här står vi på hälen å tiwe tjälen, å dä ä stjärnklart å halt å knaperkallt, å store skinnsäcka flyg i väre. - Ta pojken (som ligger hos dej) på tåa å sprätt`n i vråa å kom hi tell fönstre å språk ett par tre possmer me pojka å jag! Ta på dej snettförrandi kjorteln å tofflan me hjula, å stig på tilja som lutar åt döra! Å opp å hoppa, å rust tå dej loppa, å fort som sjuttan, innan dä kom nå´n, som är värre än jag, förstår du!"

Anm: Dylika ramsor tyckas hava varit mycket allmänt i bruk inom Medelpad. Att någon sådan förut ej finnes i mina uppteckningar från andra socknar inom landskapet beror nog till största delen därpå, att jag, trots min goda kännedom om plägseder och bruk bland den norrländska allmogen, ej haft en aning om förekomsten av något slags "läxläsande" vid nattliga besök hos flickorna. Blott en tillfällighet gjorde, att jag fick blicken fäst på förhållandet, och det kostade sedan mycken möda att hitta rätt på någon, som kunde en riktig "bonn-bön". Enligt sagesmannens uppgift har man dock aldrig strängt hållit sig till någon inlärd "bön" utan "lagt till å tagit ifrån, som dä passat sig".

Nordiska museet. Ur Hammarstedtska arkivet. Förhållandet mellan könen II. Nattfrierier.