Titel: "Om jolsättning" av döda

Meddelare: Änka Anna Greta Lök  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

Om jag inte minnes alldeles fel, så var det 1883, som Ol Hinners gumma och Jan Jans Märta Greta dog. De påstods att bägge de där käringarna "gick igen". De skulle både ha hört och sett dem. De hörde, huru de arbetade och stökade med kvinnfolkgöra. Det var en farlig låt om det där. I Jan Jans var det två getter, som strök med, och de tog inte ens vara på skinnen av kräken, för de trodde, att Märta Greta tagit ihjäl dem, då hon for där och gick igen. Till slut var de och talade med prästen att han skulle "jolsätta om" gummorna. Vid tillfället var det en annan präst här på besök. De hade hållit till i tamburn på Herrgården och talat med prästerna om den där saken. Ja, de bägge prästerna var verkligen iväg på körrgåln för att göra som de blivit ombedda, och efter den dagen vart käringarna kvar i körrgåln, sades det, och detta är ingen historia utan precis som det gick till.