Folkminnen

Uppteckning nummer NM-THA30858

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: En sjökapten i Sundsvall

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Per Olof Bergsten  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Juni

En sjökapten i Sundsvall hade varit till Stockholm. Då han skulle resa hem, kom en herre och ville följa med på hans skuta, och det fick han också. Då de kom till Bremösundet, befallde den främmande, att hans saker skulle kastas överbord. Kaptenen trodde, att karlen var galen, men han gjorde ändock efter order. Tog så den främmande till att skratta så innerligt gott. "Vad skrattar då åt?" frågade kaptenen. "Jo, du kastade hatten av min fru", sade främlingen. Han hustru befann sig i en båt invid skutan för att hämta sakerna, men både hon och båten var osyndliga. Frågade så mannen, vad han var skyldig för resan. Kaptenen vill ingenting ha. "Då ska jag ge dig en sak", sade mannen, "som du kommer att ha stor nytta av, om du sköter den väl". Så gick han och slog in en spik i ena masten och sade, att kaptenen skulle slå ett slag på denne spik, om han råkade ut för stiltje, så skulle han få vind. Önskade han starkare vind, så behövde han bara slå ett slag till, men tredje slaget skulle han icke slå, ty då komme det att gå illa för honom. Så hoppade främlingen i havet och försvann. Kaptenen seglade vida omkring i världen under många år, och alltid gick det honom väl, men till sist föll det honom in att försöka, vilken verkan det tredje slaget på spiken kunde ha, och då gjorde han haveri.

Den kaptenen, varom detta berättas, minnes jag till, men jag är icke god till att minnas och komma ihåg, vad han hette. Mannen, som gav honom den underbara spiken, tros vara en underjordisk person vid namn Bremer. Efter den har Bremön fått sitt namn. Han skall ha sitt slott ute på ön, men det är osynligt. Dock har en och annan lyckats få se det, har det berättats.


Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA30858


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FISKELÄGE FRILUFTSMUSEUM SJÖBOD FRILUFTSMUSEUM

JORDBRUKSREDSKAP HARV

ÄLV TIMMERRÄNNA

Vävprov

Skärp

Leksaksbåt