Meddelare: O. Hägg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bremö fiskeläge

En fiskare, som var hemma här i fiskeläget, hade lämnat kvar sin båt i Finviken. På kvällen blåste det upp till stark storm, så att han fruktade, att båten skulle bli förstörd. Frampå natten gav han sig därför iväg för att rädda båten. I närheten av Stenmyra, där man trodde att den underjordiske herremannen Bremer bodde, fick han se en karl gå före sig. Fiskaren raskade på för att nå den andre och få hjälp med båten, men detta lyckades honom ej. Emellertid - då han kom fram till båten, behövde han endast ta i den, så åkte den av sig själv upp på land, som hade den varit dragen av en hel hop karlar. Det skulle vara Bremer och hans anhang, som hjälpte fiskaren, ha de trott.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.