Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M968

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Att få se sin tillkommande

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Förmånstagare Daniel Andersson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

Ogift folk har brukat försöka sitta uppe på midsommarnatten för att få se, vem de skulle bli gift med. Man skall från kvällen sätta sig på en jordfast sten. Vanligtvis har två följts åt, för de har väl varit smått rädda. De kan sitta på samma sten, men i så fall skall de vända ryggarna mot varandra. Man skall hålla sig alldeles tyst och allvarsam. Så får man se varjehanda underliga ting först, och strax före solrinningen kommer den, som man skall ha, men det är bara en syn förstås.

- I min ungdom var det en lapp, som hette "Lillman Nils". Han var ena året jätare i Småvattsbränna. En till och han hittade på, att de skulle pröva det där. Jo, gissa på ! Nils fick i berget ovanför höra ett sånt starkt gny, och då han såg upp, fick han se en råtta komma och dra ett stort forlass. Det där såg så löjligt ut, att han gav till ett gapskratt, och då försvann synen, och intet mera fick han se. Men ho vete, huru det gått, om han varit tyst. Kanske han fått se mera. - Hans Hans Sigga i Storjola, hon är död nu, hade också försökt detsamma. Först kom där en liten harunge och hoppade över fötterna på henne, en liten stund därefter kom en stor, vit hare och därnäst en, som var alldeles kolsvart, men då blev hon rädd och sprang sin väg.

- Skall man inte bli gift, får man se en likkista komma. - Det säges inte vara bra göra det där provet. Man skall bli olycklig i äktenskapet, om man gör så, men om det har nånting på sig, vet jag inte, fast nog såg det väl nästan så ut i Storolja hos Hans Hans. Där var det nog bra dåligt med sämjan.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IV_1916-1917. Uppteckningsnr: 968


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BOSTADSHUS

ÅKERMARK



Skolplansch

Kjolväska

Skolplansch