Titel: Hos en viskarl

Meddelare: Jonas Olof Sellgren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Det här tilldrog sig hemma hos far min, då jag var helt liten. På väggen i salen hos oss hängde 300 lingarns härvor. En kväll blev de där bortstulna. Tjuvarna hade brutit undan bräderna, som var spikade för fönstergluggen. Salen var inte inredd. Då for far till en "kortkäring", som bodde i Västanå. Hon läste ut i korten, att det skulle vara en av grannarna, som hade stulit dem. Men hon kunde inte "göra garnet tillbaka". Nu hade pappa hört sägas, att det fanns en gubbe i Junsele, som skulle vara säker till att "göra igen". Den där bodde långt på sidan och var mycket gammal. Strax pappa talade om ärendet nekade han tvärt. Han var så gammal, att han alldeles slutat med sånt. Men pappa hade med sig brännvin. Då gubben hade fått sig nåra kaskar, började han bli mera morsk och medgörlig, och till slut mente han, att fick han lov göra det lilla han kunde, eftersom pappa farit så lång väg. Men han var så gammal och vinglig, att pappa skulle må följa honom, så att han skulle ha någon att stödja sig på. Så bar det iväg uti ett annat rum. Där stod en sparlakanssäng i ena vrån. Gubben gick dit och lutade sig in i sängen och pappa stod och höll i honom. Det var ganska skumt inne i sängen, men pappa tyckte sig se att det låg en död i sängen. Trollgubben tog till att "puttra och läsa" och vända och vrida på den där i sängen. Om en stund svarade det inifrån sängen. Trollgubben frågade om stölden och fick svar. Sedan bredde han över i sängen och de gick därifrån. Om pappa hade kommit genast, så hade det gått "göra igen" det stulna, men nu var det flyttat på för många platser och sönderdelat i så många delar, att det inte gick.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. c. ) Platser och tider för erhållande av hemliga kunskaper. V. Magi. f. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar" och "kloka gummor".