Titel: Det var året ….

Meddelare: Karin Julander  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Berga

Det var året efter gubben min gått och läst. Han tjänade då ute på Bremön. Hände det sig så, att en ko kom bort för någon av folket på ön. De gick skallgång efter kon men fann henne inte. De trodde nu, att kon blivit bergtagen, och de tog därför klockan från kapellet och bar den ut i skogen och ringde. Mycket riktigt fann de också kon strax därefter i en bergskreva, och hon var så vild, att de inte höll på kunna reda sig me henne. Vi trodde, att de "underjordiske" haft kon om hand och måst släppa den, då de hörde klockklangen. Detta tilldrog sig för 30 år sedan.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII. Bergtagna.