Meddelare: Olof Torén  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Torrsjö

Det går en gammal sägen att en flicka här i byn blivit tagen av de underjordiske och gift med en av dess karlar. Då hon blev med barn och skulle föda, kom den underjordiske mannen till sin svärmor och bad henne komma och hjälpa hustrun. Hon skulle bara stiga på mannens fötter, så skulle hon komma fram till de underjordiskes boning. Hon gjorde så och kom till dottern. Där var det obegripligt fint och såg mycket förmöget ut. Men då sade dottern till henne att hon skulle smörja in ena ögat med en salva, som hon gav henne. Hon gjorde så, och då fick hon förmågan att se det underjordiska och osynliga i dess rätta skepnad, och nu visade det sig vara långt ifrån snyggt och fint, där hon var.

Så skulle väl modern efter bruket gammalt ge "barnsängsgröt". Den gjorde hon i ordning i en bytta, som hon ställde bak sin egen förstugudörr, där den osynlige mannen hämtade den. På gröten hade hon lagt några hårdkokta, kluvna ägg. Då hon nästa dag fick igen byttan, var det lika många silverskedar i den, som det hade varit äggulor.

Emelltid såg hon efter den dagen sin måg gå omkring i huset och ta av maten. Han trodde förstås, att ingen skulle märka detta. Men så kom han underfund med, att svärmodern såg honom, och då stack han ut det ögat på henne, som han insmort med den underbara oljan.

Enligt sägnen skall detta ha inträffat just här i byn.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.