Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M773

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Barn, som hon skulle ha haft

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

Det var en bonde från Gälven Själevad, som hette Kristoffer. Det är nog bra nog många år sedan han dog. Han var på sin tid en mycket duktig predikant. På en bön hörde jag honom tala om den här händelsen:
Det var en hustru som låg för döden och skickade bud på Kristoffer. Hon plågades så förfärligt, ty hon såg en mängd små barn omkring sig i sängen och de klämde så hårt att det gjorde så förfärligt ont. Hon talade så om för honom att hon gjort sig skyldig till den synden att förhindra att hon skulle bli med barn sedan hon fått ett par stycken. Nu trodde hon, att de där barnen som hon såg i en "skepnad", var dem, som hon SKULLE ha haft. Predikanten sade, att en sådan dödsbädd ville han icke mera komma till, och han förmanade oss att inte ställa det så olyckligt för oss.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IV_1916-1917. Uppteckningsnr: 773


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


KYRKOINVENTARIE KANNA KYRKA

JORDBRUKSBEBYGGELSE LANDSBYGDSBEBYGGELSE

Frisksport

Teckning

Dräktkjol

Litografi