Meddelare: Fredrik Edlund  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Slätt

Törnberg och Vestin, begge bekanta till mig, satt och festade en natt hos Törnberg, som då bodde i Per Erssons gård i Böle. Ej långt därifrån är en dansbana, Ovansjöbanan kallad. Gubbarna hörde, att ungdom var på banan och dansade. Vestin hade sitt hem på andra sidan banan, och då han skulle gå, ville han att Törnberg skulle följa honom tillvägs, så kunde de få sig en svängom på banan, men Törnberg fick ej för gumman sin. Vestin gick alltså ensam. Då han kom fram till banan, var där en sådan musik, att han aldrig maken hört, och glädje och fläng värre. Han iväg in för att hugga sig en vacker flicka och dansa med, men därav blev intet. Någon tog i honom och förde honom baklänges ut, och då han, förvånad över mottagandet, tittade upp, såg idel obekanta ansikten framför sig. Icke ett enda hade han sett förut. Då han efter att för ett ögonblick ha sett åt annat håll åter såg in på banan, var allt borta. Inte en kotte syntes varken på banan eller utanför, och dödstyst var det runtomkring. Det var endast en syn alltihopa. Efteråt blev Vestin mycket sjuk. Detta har han själv talat om för mig, och han ljög säkerligen ej.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.