Meddelare: Ingrid Söderberg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Slätt

Jag var en 17 eller 18 år, då jag en gång kört ner till Myrbodarna. Då jag på aftonen i skymningen kom till den s.k. Bruksmon, fick jag se en skjuts komma mot mig. Jag trodde, att det var Blomberg på Saltström som var ute och körde i fyllan som vanligt. Därför höll jag mig väl ända ut på ena kanten av vägen, så att han skulle gott rådrum komma förbi utan att köra omkull mig. Men då skjutsen nådde mig, visade det sig vara en helande hop med körare. Jag såg så väl, huru hästfötterna nystade om varandra, och det var fullt med folk i åkdonen. Men bäst det var, försvann alltihopa. Jag blev inte alls rädd med detsamma, men innan jag nådde hem, var jag allt bra konstig till mods.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.