Meddelare: Josefina Vikström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Skatan

Endast en gång har jag sett något, som föreföll mig övernaturligt. Jag var ung flicka på den tiden och skulle tillträda mitt första pigplats i Maj. Det var i halvskymningen på kvällen, då jag gick till Maj. Kom det så springandes en liten kvinna jämsides med mig. Hon var barhuvud och barfota och hade över axlarna en schal, som släpade efter marken. Jag hälsade men fick intet svar, utan hon fortsatte framom mig ett litet stycke, och där försvann hon mitt på vägen. Efteråt blev jag mycket illamående.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.