Meddelare: Margareta Torén  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Torrsjö

Då jag var 16 år gammal, skötte jag och en annan flicka om pappas kreatur i Näsbodarna. I en annan stuga på samma vall bodde en gammal gumma, som också var bopiga. En kväll, då vi skulle till att lägga oss, sprang vi i bara linnet över till gumman och skojade och levde om oss värre. Men, Herre Gud, så illa vi blev ute, sen vi lagt oss. Det blev ett pingel och ett skrammel och ett stampande och skällande runt stugan, som hade där varit en hel boföring boskap med skällor och hundar. Vi blev så förfärligt rädda. Kamraten trodde, att det var hennes döda mor, som på detta sätt "gick igen". Vi läste alla böner, vi kunde, men det hjälpte då ingenting. Till slut blev det väl äntligen lugnt och stilla. Men det var vi, som aktade oss för att vara uppe och föra oljud på kvällarna efter detta. De underjordiske tål inte slikt.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.