Meddelare: Anna Helena Hallstensson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Björkön

Petronella, dottern min, skulle en morgon fara ut till Galtskäret och hjälpa gubben och mej gäla ströming, för vi hade fiskat bra den där natten. Då hon kom på "Fittjan" (Fittjan"= sumpmark; i detta fall en "mad" eller marskland), vi kallar, fick hon se en märkvärdig schäs komma. Det var röda hjul på vagnen och hästen var snövit. I vagnen satt en mycket ståtlig dam och piskade på hästen med en röd slöja, och det gick som en stormil och dånade som av åskan. Det där var förstås ingen riktig skjuts, utan det var något slagsunderjordiskt, för det for fram där som ingen människa kan köra.- Efteråt blev Petronella mycket sjuk.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Fiske och sjöfart. Fiske.