Titel: Följande blodstädningsformel fick länsman P. Frisendahl i Njurunda……….

Socken/stad: Njurunda

Följande blodstädningsformel fick länsman P. Frisendahl i Njurunda sig meddelad härom året vid ett polisförhör, som han höll i anledning av ett slagsmål, varvid en person blivit illa skuren. Ett av vittnena oppgav sig hava vid tillfället stillat blodet med tillhjälp av denna läsning. "Jesus gick över norre flod. Han dog i sår och värk. Han botade alla sjuka, halta och förtvinade". Vittnet uppgav likaledes, att man skall stryka med vänstra ringfingret å såret, under det man läser.

Anmärkning: Vittnet har i slutet av formeln utelämnat det obligatoriska "inom de heliga tre namnen, faderns, sonens och den heliga andes namn". - Så bruka även de allra flesta av mina sagesmän göra, och så är även fallet me många hos allmogen påträffade uppteckningar. Denna kläm, som anses vara det egentligen verksanma, får ej, enligt de på medlet fullt troendes åsikt, i onödan upprepas, ty det är syndigt. Mycket vanligt är det därför, att meddelaren dikterar formeln ända till detta uttryck och så avslutar med ett: "Det övroga vet han (ohöraren) väl förut", eller något dylikt. Mången religiöst sinnad person vill ej använda sig av detta medel just för de omskrivna ordens skull, ty han anser det såsom missbruk av Guds namn. Andra åter - likaledes religiöst sinnade - ha en alldeles motsatt uppfattning: medlet är gott och vällovliga, enär man endast begagnar rent Gudsor". Det nu anmärkta gäller om läsningar för allehanda åkommor.

Ur Hammarstedtska arkviet. Trolldom och magi II. Besvärjelser.