Titel: Ett par häxor (Komplettering av n:r. 890)

Meddelare: Arbetare Johan Peter Bertilsson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea Ed  By/kvarter: Avaträsk

"Jon Bärs Gûnnel" (Jon Bertilssons Gunilla) var min farmor. Historien om besöket i kyrktornet lär verkligen vara sanning. Att hon var skrockfull och "kûckelaktig" går heller inte förneka. Att hon skulle ha varit elak mot sin man är däremot en fullkomlig lögn. Det ansågs tvärtom vara ett "fromt" (anse) par. Då hon dog, var jag närvarande. Visserligen var jag endast 5 á 6 år, men jag kan ändock med säkerhet påstå, att intet som helst övernaturligt förekom, inte ens att det var mera hämskt vid hennes dödbädd än andras. Hon dog lugnt, frånsett att hon hade mycket svåra kroppsliga plågor.

Samma uppt. även under rubrik: I. E. Döden och de döda. b. ) Lik och begravningsbruk. 1. ) Under själatåget. IV. Kyrkan och kyrkogården. c. ) Kyrkklockorna. 4. ) Läke- och trollmedel från kyrkklockorna. V. Magi. d. ) Magiska medel. 8. ) Från kyrkan och kyrkogårfen. Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. 1. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar" och "kloka gummor". VI. Andeväsendena. b. ) Fan och de onda änglarna.