Uppteckning nummer THA30768

Titel: En gammal gubbe i Bunsta, som hette Hans Romberg, lärde mig………….

Meddelare: M Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Solberg

En gammal gubbe i Bunsta, som hette Hans Romberg, lärde mig "stå blod". Då någon kom till mig i dylikt ärende, skulle jag ta en kniv med genomgående tånge, fråga efter den skadades namn, gå runt golvet tre gånger motsols och läsa: "N.N. Du röda blod skall vara lätter (vanmäktig enl. B;s förklaring. Detta torde dock ej vara riktigt utan "lätter" är nog hellre en förvanskning av leder, liksom "bönen" i sin helhet är förvanskad av denna: "Du skall vara så leder att rinna som Jesus är leder den kvinna) på denna som Gud på en kvinna och i helvetet brinna. Du röda blod skall stå: de tre namnen etc".

Ur Hammarstedtska arkivet. Trolldom och magi II. Besvärjelser.