Titel: Prästnäset

Meddelare: Änka Ulrika Johansson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

På södra sidan om Kultsjön, ungefär mitt emot Döda bäcken är en udde, som kallas Prästnäset, emedan i forna tider där predikades för lapparna. En ihålig granstubbe användes till predikstol. Men detta var så långt tillbaka i tiden, att det bara är en saga.

Anm. till n:r. 1136 Och 1137
På generalstabens karta står namnet Prestnäset på felaktigt ställe. DEN udden heter Akka-näset. Prästnäset är en av de små uddarna ända inne vid deltalandet utanför Klimpen. Trumholmen kallas på samma karta Grubbholmen, ett namn, som bygdens befolkning icke alls vidkännes.

L. Jn.

till n:r. 1136 Och 1137 se fritext

Samma uppt. även under rubrik: IV. Kyrkan och kyrkogården. a. ) Sägner om ödeskyrkor och predikoplatser. VII. Sagor och sägner. B. Sägner. a. ) Geografiska och geologiska sägner. 2. ) Om uppkomsten av deras namn.