Titel: Tandvärk skall kunna botas sålunda……………….

Meddelare: J.H Edmark  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Källåsen

Tandvärk skall kunna botas sålunda - ha de gamla sagt; föresten lärde jag det av en finne. Man värmer tre kopparslantar eldröda, släpper ned dem i en kaffekopp, till hälvten fylld med brännvin, rör om med en stålkniv nio varv motsols, under det man läser: "Om andra ont och värk dig blott beskär, blott genom Gud jag nu dig hjälper här". Den, som har tandvärk, tar så brännvinet i tre omgångar i munnen, håller det en stund och spottar det så i elden. Blir något över, skall även det i elden. Inga andra än de två - den, som botar och den, som skall botas, - får vara inne rummet, och man skall noga se till, att ingen hund eller katt ligger inne i stugan och sover.

Ur hammarstedtska arkivet. Trolldom och magi II. Besvärjelser.