Uppteckning nummer NM-SHA0137

Meddelare: Sigrid Margr. Bränne  År: 1012

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bränne

Det var på ett ställe, de tog sig för att gräva i en hög borta i skogen efter jordagods. Om en stund fick de se allehanda vilda och farliga djur komma rusandes och visa tänderna som ämnade de äta upp dem. Men de brydde sig inte om detta utan grävde vidare. Till slut fick de opp en kista, som var full med gammal gods "både silver och guld och andra möbler". Och detta behöll de. -

Många andra ha också grävt efter jordagods, men de har för det mesta blivit bortskrämda. Sånt gods är väl tagit om hand av de underjordiska, och de förvarar det.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sägner II.