Titel: Svarta hunden

Meddelare: Hustru Anna Katarina Sundelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

I Nore i Åsele var en gammal käring, som var en riktig "fabelmora" och förfärligt ogudaktig. Då hon låg för döden, hade det varit mycket "otröjsamt". De försökte läsa "gussol" för henne. Hon bad dem tiga med sånt, och då de inte lydde, vände hon sig mot väggen och härmade dem. På kvällarna och nätterna var där förfärligt så oknytt. Upprepade gånger hörde de en hund krafsa på dörren och "gnister" och vilja in. Då de öppnade var där ingen hund. Men till slut kom han allt in! Han var stor och svart och kröp strax under sängen, därifrån han aldrig kom fram. Det blev till slut ett sådant leverne med "skrömta" där, att man måste ha dit prästen. Denne läste och bad och fick på det sättet fritt från andarna. Käringa kunde han dock ej ändra sinnet på, hon dog som hon hade det. En dotter till henne lever ännu och bor i Storsjö.

_________________
Anm.
"Gnister" är det tiggande lätet hos hunden. Den stora svarta hunden, som nämnes i sådant sammanhang är alltid djävulen själv.

L. Jn.