Meddelare: Karl Petter Söderberg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Slätt

En gammal gumma här i byn har råkat till att få något fel. Kom hon så till mig och bad om litet hjälp med något hokus-pokus. Hon kunde nämligen icke "göra för sig" själv, sade hon. Jag ville icke stöta gumma och gjorde därför som hon sa, Jag gick till en kallkälla och fyllde en flaska med vatten samt satte i korken under vattnet. Vidare gick jag till smedjan och blåste i vattnet udda gånger med blåsbälgen - allt efter order. Gumman fick sitt vatten och gick gladeligen hem och tvådde sig. Om några dagar träffade jag henne, och då var hon återställd. Hon trodde fullt och fast, att vattnet botat henne.

Ur Hammarstedtska arkivet. Element. Vatten.