Uppteckning nummer NM-HHA0167

Meddelare: Karin Märta Olsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Dingersjö

Det var ena året natten mot Kristi himmelsfärdsdag. Vi hade fått hem ett helt lass strömming, som jag ställde mig till att salta och ordna med ända till långt frampå morgonen. Då var det som har någon strukit med handen över ögonen på mig, och genast blev jag så svag i synen, att det var med möda jag kunde vägleda mig, och jag blev inte bra, förrän jag fick en att blåsa i vatten åt mig. Om nu det där kom sig från de underjordiska som ett straff över mig, för att jag arbetade på högtidsdagen, eller varpå det berodde.

Ur hammarstedtska arkivet. Kalendern.