Titel: Jägarens dödbädd

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzèn  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

I Junsele är en fjällby, som heter Kläppsjön. Där bodde långt tillbaka i tiden en jägare, som tillika var en stor trollgubbe. Han var den förste bebyggaren i Klappsjön, men vad han hette, har jag inte hört. Han kunde medelst trolldom förmå älgar, björnar och alla andra skogsdjur komma till sig, så att han fick skjuta dem. Då han låg för döden, kom det en massa av alla sorts skogsdjur fram till gården. Den sjuke kunde se dem genom fönstret. Så närgångna var de. - De infann sig för att triumfera över honom nu på slutet, har man trott.

Samma uppt. även under rubrik: II. Näringarna. C. Jakt, djurfångst och fiske. k. ) Diverse om jakten och fisket.