Titel: "Lund-Jonke" i Helsingland var stor trollkarl……………….

Meddelare: Karl Ferner  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Åh

"Lund-Jonke" i Helsingland var stor trollkarl. En person hade blivit "förgjord" av en kvinna, så att han blev sjuk. Vem som rådde för det, visste han dock icke. For han så till Jonke, och sökte bot. Denne frammanade då i brännvin eller vatten eller vad det kunde vara bilden av den, som skulle vara orsak till karlens olycka. De två först gångerna, den besökande såg ned i vätskan, såg han endast kroppen, men ej själva huvudet. Därmed var han dock icke nöjd utan ville se hela personen, och det fick han. Han kände igen kvinnan mycket väl.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga och kloka I.