Titel: Doktor Plassman i Sundsvall kunde litet mer än vanliga läkare………………….

Meddelare: Per Olof Bergsten  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Juni

Doktor Plassman i Sundsvall kunde litet mer än vanliga läkare. En gång var han på väg till Sättna till en förlossning. Då han kommit ett stycke, hann han upp ett par fulla pojkar, som också körde. Då doktorn ville köra förbi, höll de åt samma sida som han. Så gjorde de flera gånger. Men så föll med ens bägge skaklarna ifrån för pojkarna, så att doktorn slapp förbi. Han for upp till Sättna och uträttade sitt ärende och vände så strax tillbaka. Då han kom till det ställe där han kört förbi pojkarna, stod de ännu kvar, och de slapp inte ur vägen, förrän Plassman gav dem lov. Den, som skjutsade doktorn, har själv talat om detta för mig. Han var från Lucksta i Attmar och hette Lindblom, och han var en sannfärdig karl.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga och kloka I.