Titel: Vallinarna i Spjute

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1917

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Farfar till gamla Vallin i Spjute var från Ullånger. Han var en rent ovanligt ogudaktigt person, efter vad det berättas. Då han var död och låg lita inne i en kammare, kom pigan in i likrummet i något ärende. Då satte sig den döde upp och läste en vers ur gamla psalmboken, som börjar: "O evighet, din längd mig fast förskräcker, som början har men slutet aldrig räcker". Sedan lade han sig ned igen och var lika död och kall som förut. Det där inträffade någon gång i slutet av 1700-talet. Från honom härstammade de här Valinarna, som har rått om gamla gästgivargården i Spjute, som är flyttat till museet i Härnösand.
Det har i alla tider varit mycket oknytt på den där gården. En son i huset kom körandes mot hemmet sent en mörk kväll. Då lyste det så klart ur alla fönstren i gården, så att han var alldeles säker, att det var kommet storfrämmande till gårds, men då han kom närmare slocknade alla ljusen på en gång. Det var bara en syn.
En annan gång var det en skomakare, som hyrde i gården. I hans rum var det beständigt så mycket av stora råttor. En kväll tog han en revolver och sköt på en av råttorna, men det gjorde han inte om mera, ty råttan förvandlades för hans ögon till en gris. Men det är länge sedan allt detta skedde.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. E. Döden och de döda. d. ) "Skrömt" ( "Spökerier", "oknytt" efter en död. 4. ) Övriga fall av spökeri.