Titel: Ljus efter den döde

Meddelare: Bonde Erik Otto Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Västerlandsjö

Jag är född i Bodum i Gideå. Då jag var en 14 år gammal, dog det i granngården en 20 års karl. Han hade varit alldeles ovanligt vild och vidlyftig. Efter hans död blev det "oknytt" där i gården. På nätterna såg man det lysa än i ena rummet och än i det andra. Ljuset likasom vandrade, och somliga gånger syntes det som ljuset var utanpå fönstren. Själv såg jag det flera gånger. Vid ett tillfälle var det ljust i salskammaren. Jag hade inte vett på att vara rädd utan gick och tittade på fönstret. Det var så klart upplyst, att jag kunnat se, om det legat en knappnål på golvet. Men ingenting syntes till, som ljuset kom ifrån- någon lampa eller dyligt. På avstånd däremot såg det vanligen ut som det stod två ljus i fönstret och brann.