Meddelare: John Embleton Viklander  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Rotvik

En gång tror jag då verkligen, att jag såg en tomte. - Jag skulle gå till granngården. Då jag kom fram till grinden, fick jag se en liten pys i vit mössa springa åt logen till. Då jag kom längre fram, fick jag se honom sitta i en liten lucka på sidan om logdörren. Därifrån gled han ned på logen. Jag trodde, att det var lillpojken i gården, men då jag kom in, satt han vid bordet. Jag sade ingenting om, ty jag har hört sägas, att man skall bli sjuk, om man talar om dylika syner, innan man sovit på´et´.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen.