Titel: Här på kyrkogården finnes ett gravkors med inskriptionen I.Th.K…………….

Meddelare: Komminister Hans Petter Hjalmar Lindman  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Tynderö

Här på kyrkogården finnes ett gravkors med inskriptionen I.Th.K. Det har stått på brukspatron Filip Krapps i Åvike bruk grav. Krapp dog i början på 1700-talet. Korset är av trä men helt och hållet överdraget med koppar. Till korset hör en liten sockel av en enda sten. Vid denna är korset fäst medelst en kraftig järnstånge. Under tidernas lopp har träet i korset delvis ruttnat upp så att tången lossnat ur träet, varför korset kan lyftas upp från sockeln en smula. Under låglinga tider har folk brukat lägga in slantar i det lilla rum, som finnes i foten av korset strax ovan sockeln. En hel del av dessa förvaras i sakristian. Varför man gjort så, vet jag ej med säkerhet, men förmodligen är det något slags offer för att befria sig från någon åkomma.

Befolkningen i trakten är allmänt av den åsikten, att korset tillhör en präst. Denna omständighet har säkerligen gjort sitt till, att man valt just detta till offerplats. Kyrkogårdsvidskepelsen här i Medelpad har ofta varit anknuten till prästernas gravar och minnesvårdarna å dessa, varom mina anteckningar i Nord. Museet närmare redogöra.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden IV. Graven.