Titel: Oknytt efter den döde

Meddelare: Backstugesittare E. Jönsson  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Det är länge nu, sedan Sven Persson i Sörgidsjö dog. Hans hustru talade om, att det blev "oknytt" i huset, sedan han var död. Hon hörde på nätterna, huru den döde var nere i källaren och rustade med potatisen. Han hade väl någon gång mätt snålt, då han sålt potatis, och nu fick han till straff mäta efter döden. En natt tog hon ljuset och gick ned i källaren. Inte såg hon till någon där, men hon sade den döde vid namn och bad honom i Guds namn ge sig iväg, dit han skulle vara. Sedan hördes det inte mera till honom. - Han var i livet svår till att arbeta och hade bråttom beständigt. Det var väl för att han hade så kort tid att leva. Han måste skynda göra ifrån sig, innan han dog. Och elak var han både med käringa och barna och far sin, så inte var det underligt, att det spökade efter honom.