Titel: Då Sundberg (medd:s man) låg sjuk, hade vi hit en fru…………………..

Meddelare: Kristina Sundberg  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Skillsåker

Då Sundberg (medd:s man) låg sjuk, hade vi hit en fru från Härnösand, som skulle ge honom massage. Då nu undantagsgubben på gården - Backlund fick reda på, att hon skulle "kunna något" (av hemliga konster) bjöd han henne in till sig, och där satt de och pratade länge. Han ville väl ha ur henne, vad hon kunde och visste. - Då hon kom därifrån, sade hon att B. inte var något hälsosamt grannskap åt den sjuke. Hon skulle emellertid försöka, om hon kunde göra emot det skadliga inflytandet. Sent på kvällen, då hon var säker, att Backlund gått och lagt sig, tog hon het askmörja på en sopskyffel och förde den runt omkring den sjuke i en mängd olika turer, varefter hon gick ut med askan och kastade den i olika riktningar. Detta gjorde hon tre kvällar å rad. Vidare låg hon en natt i varje rum för att utröna, var det skulle vara minst riskabelt för den sjuke att ligga. I köket, sade hon, var det bäst. I salen skulle han däremot inte få vistas. - Gubben dog emellertid. Det är nu 12 år sedan dess.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga och kloka I.