Titel: Dalin i Stångrid satt hos vår undantagsgubbe i Svedje…………………….

Meddelare: Kristina Sundberg  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Skillsåker

Dalin i Stångrid satt hos vår undantagsgubbe i Svedje, Isak Backlund, och söp. B. har alltid haft ord om sig att vara trollkunning, och mycket sysslar han nog med, som inte är, som det skall. På den tiden friade han till en änka, Lisa Brodin i Våle. De blev också gifta sent omsider, fast hon inte ville ha honom. Nu är de dock skillda. - Nå, bäst de satt där och söp, sa Backlund: "Jag väntar nästan, att mor skulle komma hit i dag, men hon tycks inte bry som om det. - Om jag skulle ta och telefonera efter henne! Du skall få se, att det inte står på förrän hon är här". Dalin trodde inte, att det skulle lyckas för B. att få henne dit, med mindre han skickade bud efter henne, ty varken hon eller B. hade telefon. "Vänta, ska du få se!" mente B., varpå han gick till spisen, körde fast slidkniven i väggen och ställde sig att prata i skaftet som i en annan telefonlur. - Då började det jämra sig ute i salen på andra sidan väggen, där B. stod, först sakta och tyst men slutligen som då en gris slaktas. Då härdade Dalin inte ut längre utan sprang därifrån och hem det fortaste han kunde. Han blev så rädd, att han glömde ta med sig ett par skor, som han haft dit. Dem fick hans hustru gå efter andra dagen.- Vi, som bodde i andra byggningen på gården, såg, då Dalin kom springade ut, och inte lång stund därefter kom Lisa Brodin. Hon har själv för många beklagat sig, att hon inte kunde stå emot, då B. på detta sätt manade henne.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga och kloka I.