Titel: Aron Söderström i Rosböle (lever än) hade en gång haft..

Meddelare: Kristina Sandberg  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Skillsåker

Aron Söderström i Rosböle (lever än) hade en gång haft Backlund i Svedje hemma hos sig på supkalas. Frampå natten skulle Aron skjutsa B. hem. Han hade en häst, som var rent makalöst lat. Hon torde väl också vara bra gammal. Det var att arbeta med piskan av alla krafter, om man skulle få den att lunka en smula. Då de skulle iväg, bad Backlund, att han skulle få köra. Det fick han löfte till. - Det bar iväg som om de hade haft värsta unghäst för, och ändå gjorde B. ingenting vidare än bara satt och höll i tömmarna utan att varken strama till dem, smacka eller bruka piskan. Men då Söderström skulle hem, gick det lika illa sakta som vanligt. Från den dagen blev han riktigt rädd för Backlund.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga och kloka I.