Titel: Omkring en mansålder sedan levde i Rosböle en smed………………

Meddelare: Isak Backlund  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Svedje

Omkring en mansålder sedan levde i Rosböle en smed, Nils Bäck. Han var ovän med sin granne Lars Larsson: Lars vidtalade en lappgumma, att hon medelst trolldom skulle "landsförvisa" Nils och hans familj. Lappkvinnan åtog sig detta, men sen gick hon till Nils och talade om, huru det förhöll sig och lovade skona honom, om han betalade henne. Hon fick mutorna, men det stod ej länge på förrän hon kom tillbaka och begärde mera. Så pågick det tag på släng. Slutligen tröttnade Nils på detta och for bort till en trollkarl och inhämtade råd. Då lappkvinnan nästa gång kom, nekade Nils ge henne pengar. Ja, då visste han domen, mente hon. "Du kan ju försöka, "sa Nils", om du kallar fram alla helvetets djävlar, så inte skall du kunna röra ett hår på mej". - "Ja, är du så go´, då är du go´", sa lappgumman. Hon gjorde sina trollkonster, men Nils hade lärt sig så pass av trollkarlen, att trolldomen drabbade Lars. Denne och hans hustru blev "landsförvista". De försvann, och ingen visste, vart de tog vägen.