Meddelare: Lars Erik Larsson  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Märgård

För åtskilliga år sedan levde en skojerska, som de kallade "Klaterbergskan", emedan hon ställde till så mycket "klater" eller trassel och tråkigheter åt folk.

En gång kom hon in i en gård och tiggde kött, men fick det svaret, att de inte hade något kött. "Du ska få nog innan kvällen", sade Klaterbergskan och gick. Gumman i gården förstod, att den andra ämnade trolla någon olycka på kreaturen, varför hon sade till mannen att gå till skogen och vakta på kreaturen, som han också gjorde. Mycket riktigt! Det dröjde ej länge, förrän det kom en björn och rusade på en ko. Mannen hade ingen bössa med sig, men han fick tag på en hässjetroa, och den rände han igenom björnen, så att denne dog. Klaterbergskan hade "ställt" björnen på kreaturen. Då hon fick höra huru det hade gått sa hon: "O, jag fria´n (friade honom) för bössa och spjut, men jag glömde stånga!".

Ur Hamamrstedtska arkivet. Trollkunniga och kloka I.