Uppteckning nummer LMV-MHA17872

Titel: Om jag säger, att jag var en 14 a´15 år gammal ….

Meddelare: Lars Erik Larsson  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Märgård

Om jag säger, att jag var en 14 á 15 år gammal, så skulle det vara en 50 år sen jag var på ett bröllop, där de "sköt björn" och "hade björnskinn", som de kallade det. Jag antar, att det var andra bröllopsdagen, de ställde till med det där spektaklet, för första dagen skulle man vara lite mer anständig och allvarsam, som vi vet. - Jo, då var det en karl, som byltade på sig till "björn", men va håken han hade till skinn, kan jag inte nu erinra mig säkert, om det inte var bara en fårskinnsfäll. Allt nog, då "björn" var i ordning, så gav han sig iväg i löndom långt i gåle bort till skogsbrynet. Så fick karlarna i bröllopsgården se honom, och då blev det bråttom att skaffa sig bössor och iväg för att skjuta honom. Jag minns ändå, att de lånte studsaren av far min den där gången. Så sköt de först ett skott på honom, men det tog dåligt, men för andra skottet låtsades björnen dö. De hade förstås ingen kula inför. - Sen kom de bärandes med honom in i salen och "stack" honom, och han blödde väldigt, men det var bara bärmosvatten (lingon), som "björnen" hade i en flaska under skinnet. Och där stod en karl och rörde "blodet" med en visp, som det ju brukas vid slakt. Bröllopsfolket skockade sig omkring , för de var ju nyfikna den del. Han med vispen stänkte då runt omkring sig, så att en del blev nog bra nog nerreda.

Då "björnen" var flådd, breddes skinent ut - hunnan vet, om det inte var självaste bordet - och sen blev det ett fasligt styr med att få tag på all ungdom, pojkar och jänter, som hade haft sänglag med varandra. De skulle då på björnskinent och plikta för "otidigt sänglag med varandra". Pojken fick då lägga ut 50 öre, och detta tillföll visst fattigkassan. Men det var ett fasligt sjå få tag på alla, för de gömde sig undan, om inte för annat så för att de skulle bli roligt med att jaga och sträva och leta efter dem.

Sagesman: L.E. Larsson i Märgård, 65 år.

Avvikande uppgift.

I min barndom var jag med på ett bröllop i Ava i Tynderö, där "björnen" blev skjuten. Det skedde på söndagsaftonen. "Huden" hängdes upp i kornhässjan över natten. Alla i bröllopsgården som den natten hade sänglag skulle "på björnskinnet" och böta till de fattige.

Ur Hammarstedtska arkivet. Bröllop III. Bröllopsbjörn och - bock.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Uppteckningsnr: HA17872