Meddelare: Kristina Sundberg  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Skillsåker

Då vi bodde i Svedje, lärde mig undantagsgubben (Isak Backlund, 73 år, lever ännu och är allmänt på trakten ansedd som trollkarl) på gården, huru jag skulle göra, då jag släppte ut kreaturen första gången på våren, för att "försvara" dem under sommaren. - Först skulle jag ställa till "fämat" av salt, malt, rågkli, en äggula, en sup brännvin och vatten, som skulle väl röras samman. Sedan skulle jag "över det hela i ladugården läsa en bön". Den minnes jag inte ordagrant, men det gick ut på, att Gud skulle bevara kreaturen för "vargens tand" och "björnens ram och alla trollkvinnor" m.m. ont. Slutligen skulle alla korna få av "fämaten", innan de släpptes ut. Då skulle jag få vara lugn för dem.

Ur Hammarstedtska arkivet. I vall.